Småvägar genom Östergötland

Måndagen 14 Maj

Strålande morgon 19 grader ute när jag vaknar.

Efter frukost och tidningsläsande blir det tömning och påfyllning av tankarna och sopor. Sedan långsam avfärd.

Åker på småvägar upp genom ett vackert Östgötsk naturlandskap. Det är måndag så jag är så gott som ensam på vägarna.

Kommer fram till Stegeborg och slottsruinen. Den äldsta delen av borgen är ett fyrkantigt tegeltorn i sydöstra hörnet, uppfört i början på 1200-talet, samtidigt som Söderköping blev stad. En enkel bostadsborg tillkom under 1300-talet, utbyggd och kompletterad med en ringmur och ett rundtorn i väster. Under 1500- och 1600-talen byggdes anläggningen ut, särskilt mycket under Johan III:s tid, då rundtornet fick sin nuvarande höjd. Dessutom tillkom i norra längan en slottskyrka. Flera av Vasakungarna bodde gärna på Stegeborg.

Vid Stegeborg blir det linfärja över Slätbaken upp till Vikbolandet.

Åker över Vikbolandet upp till Skenäs där färjan över Bråviken går. Här var det lite fler som skulle över. Under väntan samtalar jag med paret i husbilen framför. De är från Åby i Östergötland och ute på en dagstur. Lite konstigt ta husbilen för en endagstur.

När jag kommit över Bråviken blir det utflyktsvägen via Näverkvarn upp till Oxelösund och ställplatsen i Fiskehamnen. De håller på och förbättrar ställplatsen lite så den kommer säkert bli jättefin till sommaren. Oxelösund  har cirka 12000 innevånare och cirka 2400 är anställda vid det lokala järnverket, SSAB Oxelösund, kommunens största arbetsgivare. Hamnen i Oxelösund skeppar ut järnprodukter och tar emot kol och olja. De har resurser att lagra upp till 1 miljon ton olja. Idag ligger det tre fartyg inne och lossar.

Det blåser en sjöbris som gör att det är för kallt sitta ute. Sitter en stund i lä av bilen. Ejdrarna är fortfarande inne i skärgården men snart kommer de flytta ut till ytterskärgården.

Liten stämningsbild. Arbetet pågår dygnet runt