Santorini

Onsdagen 30 Oktober

Ankommer till Santorini klockan 0800. Hamnen i Fira är jätteliten så vi får ankra på redden. Lite senare kommer Emerald Princess och Norwegian Spirits och lägger sig bakom oss. Firá är Santorinis huvudstad med cirka 1 600 invånare. En charmerande stad med vitkalkade hus och smala gränder byggd högt uppe på klipporna. På ön bor ca 13600 personer så på dagen är nästan antalet besökare lika stort som antalet innevånare.

Äter frukost vid 0830. Amelie från buffen och Anders äter sina Eggs Benedict. Sedan en liten tur till receptionen för att plocka upp biljetter till Tenderbåtarna som skall ta oss i hamn. Biljetternas funktion är att ge oss en tid då vi kommer iland och så att det inte bildas köer utan att allt fungerar smärtfritt och att alla blir nöjda. Vi får biljetter till klockan 0945.

 

Båtarna som för oss iland är jättefina och tack vare biljettsystemet går allt lugnt tillväga.  Det är väldigt livligt i hamnen med alla besökare som ska i land och alla bybor som försöker kränga på oss olika tjänster som tex att få åka åsna upp till själva byn. VI avstod från det eftersom det inte var åsnan som fick ersättningen utan åsnan som gick före och ledde den andre.

Vi åker linbanan upp till Santorini till Anders stora förskräckelse. Det gick bättre än väntat. Där upp möttes vi av ett myller av människor och försäljning av allt det vanliga turist krimskramset.

Utsikten är enorm ut över sundet mellan öarna.

I klipporna finns grottor där folk bodde förut, hur de gör nu har vi ingen aning om.

VI bestämmer oss ganska snabbt för att åka ner till hamnen igen för kommersen däruppe tilltalar oss inte.

Vi går ombord på en av båtarna och åker ut till Magnifica igen.

På vägen ut till fartyget får vi en fin vy över klipporna som Santorini är byggt på. Där syns också den slingrande branta väg som de stackars åsnorna fraktar folk upp och ner.

När vi kommer ut till fartyget är det lunch dags. Idag blir det svampsoppa, kycklinglår med potatis och glass som avslutning.

På eftermiddagen sitter Anders och skriver och Amelie sover middag. Senare på eftermiddagen har de lite aktiviteter på fartyget, först var det lite dans/gympa med en snökano som sprutade snö på deltagarna.

Nere i teatern kör de en egen variant på Masterchef. Sedan bär det iväg till restaurangen för lite förtäring.

Vår servitör heter Febri och kommer från Indonesien. Efter ett par dagar har han lärt sig våra preferenser på mat och dryck.

Till förrätt får vi en Toskansk soppa med mycket grönsaker.

Till varmrätt väljer Anders en köttbit med potatis pure och Amelie väljer Linguini med seafood.

Efterrätt glass som vanligt. Idag moccaglass.

Direkt efter middagen beger vi oss till teatern där de uppträder med Adams family. Det är mest en dansshow så vi går därifrån ganska snabbt. Sätter oss uppe på pooldäck och dricker lite vin. Senare känner vi oss lite sugna eftersom det är ett par timmar sedan vi fick en ordentlig måltid.  Amelie går bort till buffen och hämtar lite pizza åt oss så vi inte stryker med av svält.

Det är tur att det finns ett öppet kök dygnet runt.