Pilgrimsstad Loreto

 

Fredagen 13 April

Solig och fin morgon. Anders lyckas försova sig trots att klockspelet i Basilikan ringer. Vi står på ställplatsen i Loreto ca 100 möh. Det är lite disigt på förmiddagen men det klarnar upp och vi får en fin vy ut över landskapet och Adriatiska havet.

Loreto är en stad som har 11 958 innevånare och som är världskänd som vallfärdsort för kristna. Det finns endast två vallfärdsorter i Italien, Vatikanen och Loreto.  Totalt finns det endast 10 i världen, så detta är ganska unikt. Nordens  enda vallfärdsort är Nidarås domen i Trondeim. Hela staden omringas av en mur och ligger uppe på ett berg 148 möh. Så det blir lite motion på förmiddagen att gå upp till staden.

Enligt en lokal sägen känd sedan mitten av 1400-talet flyttade änglar på 1200-talet det Heliga huset (Santa Casa), det hus där Jungfru Maria föddes och Jesus växte upp i, från Nasaret till Loreto.

Det heliga huset står inuti Basilikan som är otroligt imponerande med en många kor och olika salar. Det heliga huset på bilden ovan, Man får inte fotografera inne i det men det var otroligt spännande att gå in och känna atmosfären och utsmyckning och belysning. Basilikan som är byggd runt det heliga huset är verkligen imponerande och intressant att promenera runt i och studera de olika kor och salar som finns där. Sannolikt har det byggts ut i många steg genom tiderna.

Hela Basilikan är så imponerande utanför med gallerierna och fontänen

 

 

Vi kan verkligen rekommendera ett besök här. Hela staden utstrålar lugn och frid och man tar det lugnt. Dessutom är det en jättefin gammal Italiensk stad med gammal bebyggelse och ingen biltrafik utan man kan promenera runt och njuta. Nu är det ju lite off season  och folktomt men  troligen är det tjockt med folk on season.