Norra Tyskland

Fredagen 4 Maj

Solig och fin morgon, när Amelie håller på och påbörjar frukosten kommer en man och ”stryker” runt bilen så Amelie blir lite sur ända till hon inser att det är campingpersonalen som kommer med nybakt bröd åt oss. Jättegott. Det blir kokta ägg, nybakade småbröd och kaffe respektive Te. När frukosten är avklarad nyttjar Anders resurserna i campingens hygien avdelning dimensionerad för 100 talet platser och han är ensam med duschar och varmvatten, Inte helt fel. Under tiden städar Amelie av frukosten och gemensamt tömmer vi tankar och fyller vatten. Åker iväg till byn där det finns en biltvätt så vi gör rent bilen utvändigt. Det behövdes verkligen.

Landskapet vi åker igenom är härligt med stora fält och en härlig natur. Allt andas välstånd.

Det är intressant att notera hur byggnadsstilen förändras när vi åker norrut.

Korsvirkeshusen blir färre och det blir fler tegelhus. Många hus har också taktegel som fasader. Senare kommer vi in i gamla ÖstTyskland. Vi var här för fyra år sedan och vi upplever det som att man renoverat upp de gamla husen och byggt mycket nytt, men för oss framförallt asfalterat om vägarna.

Det blir en lång dag, vägarna är smala och byarna många så även om vi bara kör ungefär 250 km tar det fem timmar. Vi stannar till på Sportbootzentrum Ziegelsee i Schweringen. Här känner vi oss som hemma. Båtar, båtägare och varvsmiljö. Ställer oss på kranparkeringen med nosen mot vattnet. Vi går upp till den kvinnliga hamnkaptenen och anmäler oss och betalar. Snackar lite om vårt båtintresse och kryssarklubben vilken hon inte känner till. Däremot har hon varit i Hjo på semester för 10 år sedan. Här får vi ordentligt med el så vi kan för första gången på länge plocka fram induktionshällen. Amelie fixar pannbiffar med potatis och vitlökssmör.