Lissabon

Söndagen 9 Februari 2020

Sitter och pratar lite om vår och sommarplaneringen. Anders har fått tid på SÖS den 3 Mars för den andra höftledstransplatationen. Jättekul men det innebär också att han blir lite imobil ett par månader. Därför letar Amelie upp en resa till Lissabon i slutet av februari så vi kommer iväg lite grann innan operationen.

Torsdagen 20 Februari

Vacker morgon, det har varit lite kallt under natten med frost på taken omkring. Ovanligt varmt för att vara i Februari men ovanligt kallt för i år. Frukost i lugn och ro och strax före klockan 10 börjar vi rulla upp mot Arlanda. Så här dags en Torsdag är det ingen trafik så vi kommer snabbt upp till Arlanda. Parkerar på långtidsparkering Beta som alltid. Bussen till terminalen kommer efter ett par minuter. Vi reagerar på att busschauffören sitter och pratar med en pilot om flygkrascher och hur lång tid det tar innan man dör efter det att man förstått att det gått åt helvete. Oss gör det inte mycket men kan tänka mig att är du flygrädd så är det inte trevligt att höra. Till saken bör läggas att piloten kom från Iranian Air och chauffören sa han var iranier. Hursom omdömeslöst var det i alla fall. Vid självincheckningen får vi ingen bagagetag så vi går till den manuella disken och får hjälp av en äldre erfaren gentleman. Han fixar bagaget och printar ut boarding kort för våra flighter till Lissabon.

Ute i god tid så det blir ett glas vin på Arlanda. Eftersom vi inte varit på banken och ansökt om höjd kredit blev det bara varsitt. 118 kr för ett glas halvdant rödtjut. Förra gången vi drack vin här hade vi precis fått ett samtal om tid för Anders operation så då var det högvinst och priset på vinet spelade ingen roll. Idag blev vi lite irriterade eftersom det här priset är högre än på många krogar i stan

Vi är bokade på SAS till Köpenhamn och det blir en lång promenad till gaten.

I Köpenhamn hade vi tänkt äta lite men efter att ha insett att vi skulle gå mellan den nya delen längst bort till den gamla delen längst bort så var det frågan om Anders överhuvudtaget skulle klara det och tid för mat fanns inte alls eftersom flygplatsens info säger att promenaden tar 12 minuter och vi hade endast 50 minuter mellan faktisk ankomst och nästa avgång. Det blir en jobbig promis genom Kastrup. Flygplatsen är fin men det är jobbigt att gå så långt när man är helt ovan vid promenader. Kommer fram till gaten några minuter innan boarding. Boardar TAP flight till Lissabon. Det är något problem med flighter över Paris så vi blir stående en halvtimme innan piloten meddelar att vi flyger runt över Schweziskt territorium för att komma iväg.

Vi får platser i rad 7 och planet en Airbus 319 har hyggligt benutrymme. Direkt efter start serveras Tortellini med ostsås, ost och kex samt Chokladmousse till samtliga passagerare. Vi får också vin och kaffe riktigt trevligt. Portugal Air är ett trevligt bolag, det har vi sagt förut och det gäller även nu.  Tyvärr blir det några tråkiga timmar innan vi kommer fram till Lissabon då vi sitter och sträcker på oss och försöker läsa lite. Vi kommer fram först klockan åtta till Lissabon så nu är vi hungriga och törstiga. Eftersom Anders har kryckor är alla hjälpsamma och släpper fram oss överallt, så vi kommer ganska snabbt ut till taxikön. Vi får en trevlig ung tjej som kör oss och ger tips på bra restauranter i närheten. Resan från flygplatsen kostar 12,5 EUR och hon blir väldigt glad när vi betalar 14 EUR.

Tar in på Hotel Travel park i centrala Lissabon. Hotellet är mycket bättre än vi förväntat oss så det känns bra. Efter att ha ställt in väskorna på rummet blir det en liten drink i hotelletsbar och sedan ut för att hitta ett matställe. Vi går mot den restaurant som taxitjejen rekommenderade men när vi ser den uppförsbacke som går dit väljer vi gå ”nedströms” istället. Hittar en krog i närheten som vi tror har stängt och att de städar eftersom den är upplyst med lysrör och allt är ljust. MEN de prioriterar maten och inte lokalen.

I väntan på varmrätten så äter vi skinkbitar, Vitlöksbröd, oliver och diverse vårrullar.

Till varmrätt Amelie väljer helgrillad fisk.

Anders liten Brasilansk biff. Stor så den räcker till flera personer. Undrar hur en stor biff ser ut.

Till biffen serveras ris, Pommes och svart bönor. Brasiliansk biff kallas det för att Brasiliens nationalrätt är Fejioada som r en form av pytt i panna fast i grytform i en röra i svarta bönor. Det är en rätt som Jag Anders åt varje lördag tillsammans med mina svenska kollegor när jag jobbade i Brasilien på sjuttitalet.

Tyvärr kan de inte servera glass till efterrätt även om det står på menyn, men istället blir det stora espresson och ett par glas dadellikör.

En fantastisk måltid. Priset för detta samt en flaska bra vin inklusive en bra dricks var 50 EUR. Personalen var glada över dricksen och vi var glada över en härlig kväll med god mat och dryck.

Efter en god middag går vi hem till hotellet och gör kväll. Det har varit en ganska lång dag, trevlig men samtidigt tar alla aktiviteter på en och speciellt på Anders som promenerat långa sträckor för första gången på länge.