Bussturer runt i Lissabon

Fredagen 21 Februari

Lissabon ligger en timma efter Sverige så vi får en lugn skön sovmorgon. Intar en härlig frukostbuffe på hotellet innan vi ger oss ut i den varma morgonen. Soligt och ca 15 grader redan klockan 10. Tar en taxi upp till Parque Eduardo VII där alla turbussar utgår ifrån. Köper biljetter till Hop on Hop off bussarnas röda och blå linjer.

Vi börjar åka den blå linjen som går österut mot den nya stadsdelen Wasco da Gama. VI var där i April förra året och då fanns ett antal nya stora byggnader men mest byggprojekt. Nu var det en fin stor stadsdel med hotell, företag och bostäder allt nere vid vattnet. De flesta byggen som vi såg för 9 månader sedan var nu inflyttade och klara och människorna verkade leva och verka där. Imponerande.

Generellt upplever vi Lissabon som en ren och fin stad med trevliga människor.

Efter en stund har vi märkt att kartan över busslinjerna som vi tagit på hotellet inte stämmer så när vi stannar till vid vändpunkten går Amelie ner till chauffören och ber om att få årets busskarta. Då skrattar han till och säger att det inte är fel år utan helt fel bolags karta. Därefter kunde vi följa med mycket bättre var vi var. Återkommer till startpunkten vid klockan ett och då är vi törstiga och varma.

Så vi går in på en närbelägen restaurant och tar lite att dricka. Innan vi går tillbaka upp till bussarna och återanträder färderna runt i staden.

Parque Eduardo VII är en stor park mitt i Lissabon. Stora fina gräsytor och en restaurant längst upp mot de nyare stadsdelarna. Den ligger direkt anslutning till en stor cirkulationsplats från vilken vägar går ut i alla riktningar i staden. Därmed är den lämplig för att ha som bas för turistbussarna. Det finns ett antal som kör sina verksamheter härifrån.  Parken fick sitt namn efter att brittiska kung Edward besökte den 1903.

Nu blir det den röda linjen som tar oss nere i den gamla delen av Lissabon samt västerut efter vattnet ut till Belem. Den här turen visar en annan sida av Lissabon, den gamla fina staden. VI åker under 1 och ½ timme runt på smala och krokiga gator. Soligt och skönt. Temperaturen stiger under dagen

Så vid sextiden har vi 21 grader. Efter bussturen går vi ner till en frisör som Anders var hos förra gången vi var i Lissabon, så nu är han välklippt igen.

Efter klippningen går vi till ett närbeläget ”hak” och tar varsin smörgås eftersom vi är extremt hungriga. Vi har inte ätit något sedan frukost. Därefter taxi till hotellet och se på På spåret.