Gibraltar

Torsdagen 8 Februari

Solig och fin morgon. Lite långsam start på dagen eftersom vi är inne i en ny tidzon så vi försöker acklimatisera oss.

Vid 1100 åker vi iväg genom ett vackert landskap. Efter ett tag blir det mer och mer kullar och berg. Det finns också ett antal stora vindkraftsparker. Man tycker ju att det vore naturligt bygga solkraftverk här. Temperaturen stiger som mest till 14 grader. Vid 1330 kommer vi fram till Gibraltar.

Parkerar på ställplatsen i gästhamnen där vi får en fin plats med utsikt över båtarna och med Gibraltar klippan i bakgrunden.

Så fort vi parkerat går vi bort till gränskontrollen och visar passen och går in på brittisk mark i Gibraltar.

Gibraltar är endast 6,5 km2 stort och det bor ca 27000 människor där. Det har varit ett antal olika folk som har härskat över Gibraltar genom åren men från 1700 talet är det brittiskt. 1969 var det en omröstning om Gibraltar skulle bli en del av Spanien men befolkningen ville ha brittiskt styre. Valutan är Pund men alla tar emot EUR mot en dålig växlingskurs.

Direkt efter gränspassagen kliver vi på buss 5 som tar oss först över flygplatsen som avdelar Gibraltar från Spanien, vidare upp  till det norra centrumet där vi kliver av och går in på casemattorget.

Eftersom vi inte fått något i oss sedan frukost sätter vi oss på en servering och tar lite att dricka och en liten smörgås så vi ska orka med resten av dagen.

Direkt vid ingången till torget finns ett glasblåseri och glasförsäljning så dit styr vi stegen.

VI stannar en bra stund där och beundrar deras yrkesskicklighet och de fantastiskt vackra saker dom gör. Däremot lyckas vi motstå köplusten.

Fortsätter ner Main street där finns 27 st Pubar men vi passerar alla utan att gå in.

De norra centrala delarna av Gibraltar är omgivna av en mur. VI går ut genom södra porten och går ner och sätter oss i hamnen och äter lite middag. Fish and Chips.

När vi sitter där och äter lägger vi märke till att alla som sitter inne dricker afternoon tea, så vi beställer det till imorgon kl 1430. Betalar notan och går ut på gatan och tar buss 10 tillbaka till gränsen och gränspassage med passvisering igen. Skyndar oss tillbaka till bilen eftersom mörka moln dragit upp över oss. Åter i bilen ställer vi in värmaren på att gå på blandat el och diesel och då får vi igång den så det blir riktigt varmt och gosigt till kvällen.