Cordoba

Fredagen 12 Januari

Solig och klar morgon. Amelie går upp klockan åtta och då är det 2 grader ute och 7 grader inne. Problemet med värmaren gör att den startar endast om motorn är igång så hon drar igång den och värmen så när Anders går upp vid klockan nio är det ungefär 21 grader varmt.
Eftersom det är så kallt ute tar vi lång frukost och läser och tar det lugnt. Strax före tolv går vi ner till den gamla delen av Cordoba.

Stora dela av gamla staden har blivit restaurerad och om man går in på gårdarna finns fantastiska blomsterarrangemang. På sommaren är det extremt varmt här så en del av växtligheten inne på gårdarna är till för att skapa skugga. Inne på en gård fick vi se delar som var från 200 talet.  De har verkligen arbetat med att restaurera och gör historien tillgänglig.

 

Promenerar vidare bort mot Alcazar de Reys Christianos ett slott för kristna kungar byggt på medeltiden.

En helt magnifik anläggning där man kan se Romarnas kunskap om att anlägga stora parker dammar och bevattningsanläggningar. Även så här har man lagt ner stort arbete på att restaurera slottet.

Vi behövde en espresso för att stärka oss innan vi gick vidare.

 

Mezquita-Catedral de Córdoba

Detta är en byggnad på UNESCOS världsarvslista. Den började byggas som en kristen kyrka på femhundratalet.

786 e kr. tog muslimerna över kyrkan och gjorde om den till moske. Under den muslimska perioden byggdes den ut i olika steg.

1236 återtogs den av den katolska kyrkan och fortsatte byggas uti olika steg  till i början av 1800 talet. Då man blev tvungen påbörja renoveringar och dessa pågår fortfarande.

Det är en helt otrolig byggnad och det går inte att på bild återge hur stor och magnifik den är.

Utvändigt ser den ut som en befästning med en bro med en stor port på andra sidan floden.

Innanför murarna ligger en apelsinträdgård och ett stort klocktorn.

Så fort man kommer in i katedralen så ser man de arabiska valven och pelarna och det är hiskeligt stort.

Mitt inne i katedralen har man byggt en kyrka med stort altare och två stora kyrkorglar.

Vi har aldrig tidigare varit inne i en byggnad som har imponerat så stort på oss och som gjort oss helt stumma.

Efter en lång tur runt inne i katedralen går vi ut i de trånga gränderna i Cordoba. Blommor och mat överallt.

Det blir en sen lunch, Spaghetti Bolognese ute i solen. Tyvärr så är man försiktig med kryddorna så smaken är lite tunn.

Efter maten promenerar vi upp till den judiska synagogan som ska vara en annan stor sevärdhet här i stan men den är tyvärr stängd pga. restaurering.
På återvägen passar vi på att palla en apelsin från ett av träden på gatan.

Åter till bilen och korsordslösande och På Spåret på TV. Amelie smakar på apelsinen vi pallade men den var extremt sur så det är uppenbart att dessa apelsinträd endast är till som utsmyckning.

Cordoba är verkligen en helt fantastisk stad och vi har haft en jättefin dag även om Anders känner sig utmattad efter att ha promenerat runt i nästan fem timmar.

Innan vi går och lägger oss gör vi upp en eldpostlista så vi kommer överens om vem som ska gå upp och starta värmaren vid olika tillfällen under natten.