Calabrien

Måndagen 19 Mars

Solig och varm morgon. VI går upp lite tidigare än vanligt så vi inte ska sinka värden om han har andra planer. Men istället har han en kollega där och de håller på och krattar och städar upp. Det blir lite snack där han tycker vi ska åka och bada eftersom det är så vackert väder. Vi betalar 12 EUR för natten och åker iväg. Byn Ciro kallar sig vinets stad ser vi på skyltarna när vi kommer upp på stora vägen. Överallt är det vinodlingar. När man ser på hur vinstockarna är beskurna och uppbundna så inser man hur otroligt mycket manuellt arbete som ligger bakom en flaska vin. Med tanke på vad en flaska kostar så inser man också att arbetskraften måste vara lågt betald. Här nere kan man ju köpa en flaska vin för 20 kronor och då ska ju distributörer affärer etc. tjäna också så det kan inte bli många ören över till lantarbetaren.

Stannar till och tankar och får tips om att nästa mack har toatömning så vi kan fixa det där. På ställplatsen var allt stängt. Det är 17 grader ute och solen skiner. Vi åker med öppna fönster för första gången på länge. Ser en stor Carrefour supermarket där vi stannar till. Utvändigt ser den lite sunkig ut men inuti är den fin och har ett stort utbud av både mat och alla andra förnödenheter man kan behöva i hemmet.

Landskapet har än en gång förändrats från karg bergsnatur till plattare lantbruksmark.

Kustlinjen mot Joniska havet är jättefin och långa stränder med lite gammal bebyggelse som vittnar om att det varit badorter men nu verkar det lite off. Det är visserligen inte säsong men man kan se på skicket på allting att det är bedagat och att det nog inte är så stor omsättning på sommaren heller.

Åker västerut och ansluter till E45 söderut. Nu har vi fått havet ( Medelhavet) på rätt sida dvs höger. Stannar till i Rosarno på en liten bykrog och intar en jättegod pasta med svamp, fläsk och kött. Den smakar ganska likt en carbonara fast utan ägg. Vid ett bord intill oss sitter vad som verkar den lokala delen av maffian. Vid huvudänden sitter basen som kommit i en stor fin Merca sedan sitter de övriga i lite olika ordning. De sitter där när vi kom och de sitter där när vi åker. Kör ett par mil till och svänger in mot ställplatsen Il Noceto i Gioia Tauro. Den är stängd och låst. Vi blir lite förbannade eftersom den ska vara öppen enligt apparna. Börjar leta efter någon annan plats när det uppenbarar sig en ung man som låser upp och meddelar att pappa kommer om en liten stund. Parkerar och kopplar in elen och fixar till oss. När vi är klara kommer pappa. Han är otroligt välkomnande och tjänstvillig. Han förklarar hur det fungerar och ger oss nycklar till grinden. Vi får info om museum och tåg. Vi får också en fin väggalmanacka med fantastiska bilder på omgivningarna. Han rekommenderar också en restaurang men vi har ju precis ätit så det blev inget sådant.  Sätter oss och läser.  Vid sextiden drar det in tunga svarta moln och det blir ett riktigt busväder. Men det är ju bara trevligt när man sitter torrt och varmt. Pappan kommer förbi två gånger under kvällen och kollar att allt är bra. Sådan service har vi inte fått någonstans tidigare.