Stora broar

Onsdagen 11 September

Grå morgon  15 grader. Äter frukost och tar det lugnt in väntan på att jag ska få kontakt med Aleris och kunna boka tid för sömnapne undersökning som det är dags för att få behålla körkortet. Tillslut ringer de så jag kan åka iväg.

Ganska enformigt att ligga på E4 men så kommer det som tur är några avbrott. Först är det Höga kusten bron över Ångermanälven. Bron invigdes 1997 av Kung Karl Gustaf.

Brons fria spann är 1 210 meter och den är 17,8 meter bred. Den segelfria höjden är 40 meter och hela brons längd är 1 867 meter. Pylonerna är 182 meter höga, och var Sveriges högsta byggnadsverk (TV-master oräknade) fram till att man byggde Öresundsbron (vars pyloner är 203,5 m). Bron har Sveriges längsta brospann med sina 1 210 m. Just nu är ena körfältet avstängt för man håller på och målar om bron.

Ett tag senare kommer man ner till Sundsvall och den nya bron över Sundsvallsfjärden. Den invigdes 2014 och den är 2109 meter lång inklusive landfästena. Segelfria höjden ä 33 meter. Bron är avgiftsbelagd, så där rök 9 kr idag.

Fortsätter ner till Söderhamn där jag svänger upp på väg 50 några kilometer och sedan upp till Brevik och ställer mig på ställplatsen på idrottsplatsen.