Regnigt Montenegro

Lördagen 2 November

Anlöper Kotor i Montenegro klockan 0700. Det har regnat ordentligt under natten och morgonen och det ligger fortfarande kvar regn och dis när vi går upp.

Fartyget ligger inkört längst inne i hamnen så man tror nästan det kört upp på land, Kapen Scatthini har skötts idag också.

Naturen är lik Norges fjordar, men tyvärr är det svårt att njuta på grund av regnet och dimman som gör sikten kraftigt nedsatt.

Vi hoppar upp på en Hop on Hop off bus som tar oss en lång tur utefter viken. Det finns endast en väg och den går utefter stranden. Efter en halvtimme är vi framme vid ett litet museum som visar utgrävningar från romartiden. Det är otroliga mosaikjobb som gjorts och som man nu grävt fram.

Sedan vänder vi tillbaka mot båten.  Ute i bukten ligger två små öar. De är bebyggda med ett kloster.

Övriga delen av turen ställer guiden in för att det regnar så mycket så den promenaden vill vi inte göra, säger han.

Går in i skutan och sätter oss och äter lunch. Först mussel soppa med potatis, sedan mixed fish, calamari, räkor och svärdfisk. Gott men väldigt liten portion. Som efterrätt Kokosglass. Till bordet får vi ett amerikanskt par, ett mexikanskt par och två ryska damer. SÅ det blir ett lite FN där. Det mexikanska paret är på bröllopsresa. Jänkaren lär mexikan att när hans fru börjar skälla på honom ska han svara  ” Ja älskling du har rätt jag ska inte göra om det FÖRLÅT ” . Alla skrattade och vi hade en riktigt trevlig lunch och det blev en lång sittning. Medan vi sitter där lägger fartyget ut. Intressant att träffa amerikaner och höra hur de ser på världen. De har inte riktigt samma uppfattning som vi. Som tur var hade de vi träffade nu insikt i att det är olika kultur i Europa och USA. Ett av mannen stora problem var att man inte serverade stora koppar kaffe tillsammans med maten. De tyckte också att Trump var en jättebra president medan Obama bara hade förstört landet och ökat på statsskulden ordentligt. De ville inte acceptera Anders uttalande att Trump kraftigt ökat på den och att en ekonomireporter i Sverige tycker det är dags att skicka dit Lyxfällan.

Överallt vid strandkanterna är det stora musselodlingar.

Regnar riktigt tungt och mycket begränsad sikt när vi ska ta oss ut ur den slingrande viken. Man kan bara ana bergstopparna.

På vägen passerar vi diverse fortifikationsanläggningar och ännu mer musselodlingar.

Till slut kommer vi ut på Adriatiska havet och sätter kurs mot Venedig där vi ska gå iland. Det blåser på ganska bra och sjön har börjat bygga på. Så trots att vi är stora så gungar det ganska bra. Efter en liten stund får vi vinden tvärs och då rullar vi en del.

Vid halvfem går vi upp till däck 13 för en drink och för att ta farväl av vår servitör Diky. Han kommer fram till oss direkt när vi kommer upp. Han är mycket ledsen för han har fått order att med omedelbar verkan flytta över till MSC Musica. SÅ vi försöker trösta honom med att det är ett fint fartyg och att han säkert kommer få nya vänner ombord och att det kommer bli bra. Efter drinken är det dags för lite föda.

Vi börjar med lite musslor.

Följer upp med en blomkålssoppa för att stimulera smaklökarna ytterligare.

Amelie väljer ångkokt fisk till varmrätt.

Anders föredrar seafood risotto.

Sedan blir det en liten osttallrik.

Så avrundar vi måltiden med en skål glass.

Eftersom det var vår sista måltid denna resa tyckte vi att vi kunde äta en femrätters. Mätta och belåtna går vi och tar en drink i tiger bar innan det är dags att gå upp till hytten och packa.
Väskan måste stå i korridoren före klockan 2400.