Pyroteknik i Valencia

Fredagen 2 Mars

Växlande molnighet och ca 13 grader. Prognosen utlovar upp till 16 och endast lite regn. I natt har det öst ner regn och enligt SMHI blåst 23 m/s så bilen stod och gungade så vi undrade om den skulle välta. Men efter regn kommer sol. Vi går ner och tar 1153 tåget in till Valencia. På tåget träffar vi ett par svenskar som också bor i husbil. De är från Falkenberg och har sålt villan men ska flytta till Malmö till en nybyggd lägenhet som blivit försenad. Så de har tillhört de hemlösa i 10 månader. Kul och träffa andra svenskar och utbyta erfarenheter.

Vi är på väg in till Valencia för att deltaga i firandet av Las Fallas.Festligheterna varar från den 15 till den 19 mars och hålls till regionens skyddshelgon Sankt Josefs ära. Men redan den 1 mars börjar man hetta upp stämningen med aktiviteter och arrangemang som mascletades  det vill säga knallfyrverkerier (”smällare”) och tunga smatterband. VI trodde det skulle bli någon form av maskeradtåg, karnevalliknande och eller den mexikanska leken där man slår efter hängande påsar med olik färgat innehåll- Kommer in till centrum vid halvett och går in mot Playa Ayunamiento där vi förstått att firandet ska gå av stapeln, De centrala delarna av staden stängs för biltrafik. Vi går och ställer oss med direkt utsikt mot något som liknar en fotbollsplan med en massa staket framför. Efter en stund börjar det fyllas på framför oss. Först med multihandikappade i rullstol sedan med personer med Downs syndrom och sedan med de eljest.Det är väl dit vi hör. Det kommer också en grupp synskadade och vi ifrågasätter varför de är där för de kommer ju inte se något. Men förklaringen kommer ju senare. Hela gatan framför oss är avspärrad och vi ser fram mot en parad där. Lite förvånade dock över alla brandmän, ambulanspersonal, polis och övrig räddningstjänst. Vidare är det förvånade att alla bär hjälmar och skyddskläder vilket även gäller TV fotografer och pressfolket som går på gatan. Efter att ha väntat i en och en halvtimme så klockan 1400 smäller det.  Det vi trott var en fotbollsplan var avskjutningsplatsen för fyrverkeriet och framför allt granater och smatterband och staket med nät är till för att skydda oss från stänk från smällarna. Man tror sig förflyttad till en krigszon ljudet är öronbedövande och marken skakar när allt sätter igång. Det pågår i cirka 15 minuter och vi som står närmast får en massa sot och annat på oss. Hela centrum döljs av krutröken.

Hela arrangemanget är otroligt spännande och välorganiserat och vi förstår varför det behövs så mycket räddningstjänst och poliser och att polishelikoptern var till för att spärra luftrummet. Det måste ha varit många tusen personer där. När smällandet är klart skingras alla och poliserna öppnar upp staden igen inom några få minuter. Otroligt effektivt. Vi letar oss fram till en lite fin italiensk restaurang där vi får en jättefin pasta Papadelle .

Promenerar tillbaka mot pendeltåget när Amelie ser en optikbutik med fina glasögonbågar så det blir en litet inköp där. Tar tåget ut till ställplatsen. På kvällen regnar det av och till det blir lite rökt lax lindad runt vitlöksost.

 Vi tävlar i På Spåret, vanligtvis brukar vi vara ganska duktiga men idag hamnar vi två gånger i fel världsdel så vi kommer inte riktigt upp i topp. Trots allt får vi 16 poäng och förlorarna 17 så vi är inte allt för mycket efter.