Påskdagen i ”hälen”

Söndagen 1 April, Påskdagen

Solig morgon men ordentligt blåsigt och en temperatur på 12 grader.  Efter frukost ger vi oss iväg för att handla lite. Lägger in koordinaterna till en stor supermercato men när vi kommer dit är det stängt det visar sig att allt verkar stängt idag. VI siktar på att komma upp till hälsporren idag. Vid ett tiden börjar vi leta efter en restaurang så vi kan få lite i oss. Men i dessa fattiga trakter verkar det dåligt med krogar så vi börjar ställa in oss på att leta igenom frysen och konservburksförrådet för att se vad vi kan laga till.

När vi kommer in i den lilla byn Lesina där vi tänkt stanna ser vi en restaurang skylt men det ser stängt ut. Stannar hursomhelst och Amelie går dit för att kolla om de har öppet. Hon kommer tillbaka och talar om att det verkar pågå någon fest där men att det är öppet. Själva restaurang lokalen är stängd utan man använder en intilliggande lokal som verkar var en pizzeria. Vi kliver in och förstår då att man firar dop, Det är massor med folk. EN kypare kommer fram och säger att idag har de endast en meny för 40 EUR per person. VI talar om att det vill vi inte ha utan endast en rätt. Han kommer tillbaka och säger att en pasta rätt kan vi få och att han fixar ett bord inom 10 minuter. Vi står i solen och njuter medan han ska fixa bordet. Det visar sig att det finns ytterligare ett rum bakom där ett stort antal familjer äter påskmenyn. VI beställer in tagliattoni med gambas, På bordet dyker det först upp varsin aperitif och medan vi dricker den får vi varsina 5 sandwichar compliments of the house, när vi mumsat i oss dom kommer de in med risotto med calamare och gambas, compliments of the house. Det är utan tvekan den bästa calamare vi någonsin ätit, inte för rå och inte för seg och med en härlig smak. Slutligen kommer pastan vi beställt otroligt gott. Sedan vidtar en liten diskussion med kyparen om vad som passar till dessert men vi enas till slut om att en hemgjord choklad och vaniljglass tillsammans med lite espresso är den bästa avslutningen på måltiden. Vi är de enda som inte har en aluminiumburk med mat med sig ut från krogen. Här verkar det vara standard att man tar med sig det man inte ätit upp. Det är ju bra för det minskar ju matsvinnet. Under hela vår måltid sitter det italienska familjer omkring oss med barn. De äter hela menyn som verkar vara åtminstone sex rätter. Vi har beställt två men fått fyra och haft en jättetrevlig eftermiddag. När vi kommer till notan vill den endast ha 35 EUR för all maten inklusive vin till Amelie och öl till Anders och vatten till oss bägge. När vi betalar berättar kyparen att restauranglokalen just nu dekoreras för att det ska vara 18 års fest med 110 gäster där i kväll så krogen verkar gå bra och det är anledningen varför vi inte kunnat sitta där.

Efter maten söker vi oss ut till ställplatsen ute vid vattnet. Utsikten är fin men hygienen runt tömningen har en del övrigt att önska. Inne i baren sitter ett antal ungdomar som verkar surfa runt det fria WIFI nätet. Under kvällen kommer fler och fler och tillslut är det fullt. Det finns dusch och toalett i huset men av utsidan att döma så avstår vi från att gå dit. Man ska inte klaga för det kostar bara 12 EUR inklusive el vilket ju är vårt primära behov för att hålla värmen.