New York dag ett

Måndagen 5 Dec  UTC-5

Vaknar vid 0430 och går upp, vi passerar precis under Verrazone bridge. Det är 2 grader ute men som tur en svag vind. Anders kliver ut på balkongen i bara kalsonger och täckjacka. 0445 kommer vi fram till Frihetsudinnan.

Efter ett par försök att plåta statyn återgår vi till kojerna.

Revelj vid åtta, soligt och tre grader, frukost i matsalen och sedan upp till hytten och plocka ihop för landstigning och en tur runt i New York.

Vi ligger inkörda med nosen nästan uppe bland skyskraporna.

När vi ätit frukost anträder vi landstigningsproceduren. Alla passagerare måste lämna fingeravtryck, de tar foton av oss och kollar att vi har visum etc. En riktigt kränkande procedur för oss svenskar men också en väldigt tidsödande åtgärd. Nu har vi ju tur att Anders går med käpp och då viftas vi förbi köerna. Tyvärr innebär det lång väntan i bussen innan vi kommer iväg på vår tur.

Vi åker runt en timme inne i stan på kända gator och får en liten uppdatering om hur staden är uppbyggd och var saker finns.

Därefter åker vi ner till Battery och ser ut över hamninloppet och Frihetsgudinnan på avstånd.

Vi ser också Ellis Island där utvandrarna togs omhand.

Amelie i Battery med World Trade Center 1 i bakgrunden.

Sedan åkte vi upp till Ground zero. Där vi promenerade runt i en och en halv timme.

Del av byggnaden Fredsduvan.

Man har uppfört tre dammar med vatten och med namnen ingraverade på dem som omkom i terrordådet.

De har verkligen gjort ett fint jobb med hela platsen och sedan har man satt upp regler för uppträdande där medhänsyn till de omkommna. Så det är förbjudet äta där, röka där, kasta papper eller sälja saker. Vad som var fint var att alla verkade åt lyda dessa instruktioner.

Sedan åter till fartyget och en snabb ombordstigning och direkt till baren för en liten vätskekontroll.

Avskedsmiddag med Lotten, Kalle och Sofia.