Midsommardagen

Lördagen 25 Juni, Midsommardagen

Lite grå morgon och 20 grader. Efter frukost städar vi ur bilen lite och sedan åker vi iväg och handlar lite mat. Sedan iväg mot de stora vallarna som spärrar av Atlanten från Holland.

När vi kommer upp på fördämningen börjar det regna. De håller på att förstärka den hela vägen så alla avfarter och utsiktsplatser är stängda. Det  är ett imponerande byggnadsverk, Flera mil fördämning. Vi svänger ut till staden Den Helder. Det är den plats där Holland har sin marinbas även så idag. Det finns ett stort marinmuseum där och färjan till Texel och de nordfrisiska öarna. Det är en jättefin stad med ca 60 000 innevånare. Här etablerade Napoleon den stora marinbasen och här låg tidigare också den stora hamnen som försåg Holland med varor. Sedan byggde man fördämningarna och då flyttades hamnverksamheten in till Amsterdam. Vi letar oss in på det gamla marinområdet och till ställplatsen där. De verkar ha anlagt den på deras gamla uppställningsplats för fordon. Det finns 50 platser och rimligt pris 15 EUR natten och för elen betalar vi 1 EUR per 2 Kwh med speciella polletter.

Framför bilen ligger vad som verkar vara den gamla exercisplanen och där har man satt upp en kommandobrygga från ett marinfartyg tillsammans med en kanon.

Det klarnar upp en liten stund men det är bara 18 grader. När det blir middagsdags börjar det regna.

Det är som om hela himlen öppnat sig. Som tur är har marinen dränerat planen ordentligt så vattnet rinner undan.