Midsommarafton

Fredagen 21 Juni, midsommarafton

Gråmulen morgon trots att meteorologerna lovat strålande vackert väder. Efter en stärkande frukost åker vi ner till hamnen i Skärhamn för en liten promenad. Det ligger mycket båtar i hamnen men inte lika många som det brukar vara.

När vi passerar sjöräddningsstationen börjar vi prata om deras olika båtar och att vi läst att de ska få en ny båttyp hit men vi vet inte när.

Vi går ner på pontonbryggan och tittar på båtarna som ligger där.

Då dyker en av sjöräddarana upp och börjar prata med oss och berättar att den nya båten är färdigbyggd i England och att hon gått på många olika tester där. Båttypen är helt ny och första exemplaret ska hit till Skärhamn men först ska hon flyttas runt och förevisas på alla stationerna så hon kommer antagligen först vid årsskiftet till Skärhamn.
 När han sagt det frågade han om vi ville komma ombord och se på båten, vilket vi självklart ville.

Vi får en lång föredragning där han visade instrumentering och övrig utrustning. Väldigt spännande och trevligt. Vi är mycket tacksamma för det.

Sedan gick vi en kortare promenad i Skärhamn innan vi åkte bort till Rönnäng och gick runt och tittade på lite nybyggda hus nere i hamnen. Efter den utflykten åkte vi tillbaka till Björlings och satte oss ute i solen på baksidan av huset. Nu klarnade det nämligen upp. Efter ett par timmar bjöds det på sill lunch som intogs inne. Tre sorters sill, gubbröra, löjroms ägg, lax och sommarsmör inmundigades tillsammans med olika utvalda snapsar och tillhörande sång insatser. Riktigt härlig midsommarlunch.

Efter blev det tillfälle att vila i sofforna i solen. För att vi inte skulle bli helt utslagna serverades kaffe med en liten kaka.

Vid sextiden påbörjades förberedelserna för midsommarmiddagen. Mycket energi och goda ideer från sällskapet samt från tillströmmande grannar så monterades ett flaggspel mellan huset och grannhuset. Kanske inte helt sjömansmässigt men det visade ändå på att här ska festas.

Vid sju dukas det upp en massa skaldjur, det var havskräftor och ett berg av färska kräftor.

Ju se det var ett riktigt kalas och vi lät oss väl smaka.

Det var så mycket så att det blev räkor över. Johan och Amelie skalade dem för senare bruk. Därefter satt vi länge och diskuterade gamla bekanta från kryssarklubben och vad som hänt med dem. Vi kunde se ut över de närmsta husen och där kunde man se att de alla satt ute nästan i ring och åt och drack.

En riktigt fin och skön midsommarafton tillsammans med goda vänner. Bättre kan det inte gärna bli.