Funderingar bakom ratten

Torsdagen 5 September

Grå morgon det har regnat hela natten men till frukost har det slutat. Efter frukosten nyttjar jag servicen med tömning och fyllning innan jag rullar upp på E45 i riktning norrut. Väderprognosen säger växlande molnighet och någon regnskur. Jag åker hela tiden under ett stort svart moln som det kommer otroliga mängder vatten ur, samtidigt som jag ser att inte alls långt bort är det blå himmel.  Eftersom jag kom i väg hyggligt tidigt fortsätter jag längre än planerat. Stoppar till i Strömsund och tankar för jag har ingen aning om hur läget med mackar är längre fram.

Reflekterar lite  under körningen, det är intressant att observera hur samhällena ser ut här. När jag kommit in i landet och lite norrut så känns det som att bebyggelsen blivit enklare och mindre ”fixad”, bilarna är av äldre modell, de lokala bilhandlarna har stora lager av bilar som inte synts på Stureplan på 15-20 år. Detta betyder väl i sig inte att man har ett sämre liv här. Men helt klart är det väldigt annorlunda mot vad vi i Stockholm är vana vid och vad våra politiker bygger samhällen utifrån. På vägen upp genom Dalarna häromdagen berättade lokalradion om avfolkningen och om en by där endast 1 är kvar som bofast. Det syns i många byar där husen förfaller och affärslokalerna är stängda och enda skyltningen är en TILL SALU skylt. Tror att man borde skicka ut ”svetsarn” i landet ett par veckor, men även landsbygdsförsvararen Annie Lööf borde lämna riksdagshuset ett par veckor och se verkligheten och inte sitta och hitta på lösningar som är totalt borta från hur det ser ute i landet. Skattesänkning på 137 kr / månad, det är ju som någon skrev, det räcker till en pizza om pizzerian funnits kvar. Ingen lösning för Sveriges landsbygd. Ute i byarna ser jag också många invandrare som flyter runt, frågan är hur dessa outbildade analfabeter ska kunna rädda landsbygden, snarare blir bördan ännu större för fattigare kommuner.

Stora tankar kommer fram när man sitter bakom ratten och tuffar fram genom landet. Hoppas jag ska komma på lösningen på Sveriges problem innan jag kommer hem om någon vecka. Får väl sätta mig och göra en ordentlig analys och sedan lägga upp en plan. 
Med tanke på våra kära folkvalda och deras beslut är antagligen resultatet  Emmigrera.

Hungern tar över och jag stannar till på Flåsjöstrands camping. Läser på receptionsdörren att det är stängt, men det står ett telefonnummer där som jag ringer. Får kontakt med ägarinnan som är på plats och vi kommer överens om att jag kan stå där. Hon visar mig också var nyckeln till huset är gömt om jag skulle vilja gå in och duscha.

Ställer mig med näsan nästan i vattnet. Fantastisk utsikt över sjön med fjällen i bakgrunden.

Fixar lite mat.

Sedan vidtar lite fixande med elen i bilen ska försöka dra in fler 220 v uttag så vi slipper sladdar runt ikring när det ska laddas. Tyvärr meckar jag sönder ett av eluttagen så det får bli en annan dag. Däremot blir det lite uppstädat bland prylarna bak i  garaget.