Fårö runt

Fredagen 2 Juli

Solig och vacker blåsig morgon. Vi vill stanna ytterligare en dag här, men blåsten gör att det inte är så mysigt. Därför bestämmer vi oss för att ta en tur runt Fårö och sedan komma tillbaka till Lauters.

Börjar åka upp Digerhuvud naturreservat på västsidan av Fårö. Otroligt spännande natur med mycket låg beväxning och låga tallar och enar. Nere vid strandkanten låga raukar.

Lite längre norrut ser vi en liten fiskeby, Gotlänningarna livnärde sig på jordbruk och fiske. Bodarna var redskapsbodar och huvudsakligast fiskades strömming.

Kommer upp till Nordöstra delen av Fårö och Fårö fyr, där finns ett litet skjul som serverar enklare mat och där intar vi lunch. Vi är uppenbarligen på Gotland några dagar före den stora turistströmmen, för tidigare år har det varit trångt på vägarna och vi har inte lyckats få parkering vid fyren. Idag inga problem.

Fyren ska skydda mot bla Salvorev, antar att utöver fiske, jordbruk var vrakplundring en bra inkomstkälla. Nere vid stranden ser man hur långgrunt det är Har tidigare bara sett det på sjökort i samband med att vi seglat Gotland Runt .

Åter till Lauter, hamnen är nästan tom, men det står åtminstone 20 bilar här.

Tillbringar eftermiddagen i lä bakom bilen läsandes. Middag rökt böckling och makrill