Bergen

Måndagen 9 Juli

En grå morgon, 11 grader ute och det har regnat under natten men vid frukost har det upphört. Läser en stund och hoppas på att det ska klarna upp.

Vid elvatiden går vi de 200 metrarna ner till spårvagnsstationen, köper biljetter i automaten och åker ner till centrum.

Ändstationen är i Byparken därifrån promenerar vi vidare mot hamnen.

Då passerar vi sjömansmonumentet.

Nere i hamnen vid Brygge är kommersen i fullgång. Det är otroligt mycket folk, men det beror till stor del på att det ligger sex kryssningsfartyg inne i Bergen idag.

Det är ett jätteutbud av olika maträtter och fisk och skaldjur, levande och döda. Det verkar som de flesta, precis som vi bara går runt och tittar.

Bergen grundades för mer än 900 år sedan och är Norges näst största stad. Den var en viktig handelsplats för Hansan. En brand 1702 förstörde nästan hela staden men den återuppbyggdes.

Det är trånga små gränder mellan trähusen och brandfaran är stor så det råder tom rökförbud inne i gränderna.

Ute på gatan framför de gamla Hansahusen ligger det uteserveringar hela vägen utan avbrott. Priserna är dock inte att leka med. En läsk kostar 60 kr.

Inne i hamnen ser vi ett par servicefartyg till oljeriggarna. Det verkar var anchorhandling ships, dvs de fartyg som lägger ut ankare och förtöjningar till riggarna.

VI tar en liten tur tvärs över hamnen med ”Beffen”, 30 NOK per person.

Hon är inte så stor när man ser henne med ”bryggkompisen”.

Efter båtturen promenerar vi in mot stan igen men nu på den södra kajdelen och får då en fin utsikt över de gamla Hansahusen.

Går in på Restaurangen på fisketorget och äter musslor i vitvin sås och dricker en flaska Prosecco därtill. Med tanke på priset blir det enda restaurangbesöket men OJ så gott det var. De bästa musslor vi ätit och såsen på vitvin och grädde åt vi som soppa.

Efter den sena lunchen promenerar vi tillbaks till spårvagnen och åker hemåt. Vid spårvagnsstationen finns en matvarubutik där vi glider in och köper stora räkor. De tar endast 90 kr kilo så det var billigt och så har vi lite reservproviant i frysen. Sedan promenaden uppför backen till ställplatsen utanför ishallen.