Rundtur i Emil i Lönneberga land

Måndagen 12 Augusti

Vacker men lite sval morgon, endast 16 grader när det var frukost.

Efter frukost satte jag kurs mot Eksjö. Åker väg 23 ner mot Vimmerby och sedan väg 40 mot Eksjö. När jag kommer upp till Mariannelund tar det stopp. Polisen har stängt av vägen och på radion säger de att en stor villabrand har utbrutit och att vägen och järnvägen är avstängd. Det var så dags få höra det nu. Ser att de som står längst fram och pratar med polisen vänder en efter en. Det är bara långtradarna som är för långa för att kunna vända som står kvar.

Så jag vänder också och åker tillbaka ner till Vimmerby och där tar jag vägen bort till Hultsfred och därifrån via Lönneberga upp till Mariannelund på andra sidan branden. Nu vet jag att sträckan som Emil åkte från Lönneberga till Mariannelund är 13 kilometer så det måste ha tagit en stund bakom en häst. Nu ser Lönneberga väldigt välskött ut men det måste det kanske vara för antar många turister åker dit.  Jag kommer upp alldeles intill brandhärden i Mariannelund. Det var en stor villa som brunnit ner totalt och på radion sa de att det varit en verkstadsdel också med gasflaskor som de trodde var orsaken till explosionen. Fem personer blev skadade och förda till sjukhus så det var nog en bra smäll. Jag undrar dock om det finns en annan anledning till branden för bara 500 meter bort ser jag ytterligare en helt utbränd villa så man undrar ju om det finns en pyroman i Mariannelund.

Nu har jag i alla fall sett Emils hemtrakter i verkligheten. Jag har ju också passerat filmbyn där de spelat in mycket av filmerna samt Astrid Lindgrens värld.

Åker upp till Eksjö ställplats inne i centrum med utsikt in på prästgården.

Det är trånga platser men som tur är kommer bara 8 bilar till 14 platser så vi får gluggar mellan bilarna. Det blir en stund ute i solen men sedan vrider solen upp bakom höga träd och det blåser kallt så vid halvfem är det dags att gå in.