Jädersbruk

Torsdagen 1 Augusti

Vid halvelva åker vi iväg. Diskuterar vart vi ska åka så vi börjar åka E18 och stannar till på Frösvi rastplats och sköter om latrinen. Sedan åker vi bort till Hälla köpcentrum utanför Västerås och handlar lite mat och dryck. Vi beslutar oss efter lite letande på nätet för att åka till Jädersbruk borta vid Arboga.

Vi ställer upp oss på en av de tre elplatserna de har, övriga husbilar får ställa sig på en annan parkering längre bort

Jäders bruk var ett järnbruk i nuvarande Jädersbruks samhälle i Arboga kommun.

Vid järnbruket fanns två lancashirehärdar och två räckhärdar. Till egendomen hörde tegelbruk, kvarn och såg. Jäder hörde under medeltiden till Julita kloster. Det drogs in av Gustav Vasa till kronan och han anlade här 1551 Sveriges första vapenfaktori, Arboga faktori, på Jädersholme för att utnyttja vattenkraften och för att åstadkomma en inhemsk vapentillverkning och minska det utländska beroendet. Bruket var med ett kort avbrott kronogods till 1663. Därefter ägdes bruket av privata ägare. Vapentillverkningen upphörde under 1700-talet och ersattes av produktion av civila varor och redskap för kronans behov. Järnbruket blomstrade ända in på 1900-talet.

Jädersbruks museum öppnades 2017. Där finns ångmaskiner, motorer och gamla lantbruksmaskiner. 

Ovan en lite dansk fartygsmaskin som väger 2,5 ton och nedan under byggnaden en vattenledning och ett system för att pumpa fram vattnet och allt byggt i trä

Vi spankulerar runt och tittar på alla maskiner som står ute, museet är tyvärr inte öppet.

På kvällen blir det fiskpaket på grillen.