San Marino

Måndagen 16 April

Solig och varm morgon. Anders kilar upp till receptionen och hämtar brödet vi beställt medan Amelie kokar kaffet. Snabb frukost och sedan går vi upp och tar bussen upp till Staden San Marino, det blir en tur runt i dalen och sedan slingrande vägar upp till bergstoppen där staden ligger. Busschauffören har förstått vart vi ska så han stannar precis utanför stadsporten och säger till oss att det är där vi ska av. En polisman stoppar trafiken och dirigerar in oss genom porten.

Republiken San Marino, är en republik helt omsluten av Italien. San Marino är en av Europas mikrostater. Dess invånare kallas sanmarinier.[2]

San Marino har (2017) världens femte längsta förväntade genomsnittliga livslängd: 83,3 år.[3] Landet har också (2010) enligt Världsbanken fler motorfordon än invånare. San Marino är den enda kvarvarande av de stadsstater som fanns i Italien under medeltiden.

San Marino är beläget på berget Monte Titanos sluttningar i östra delarna av Italien. Gränsen till Italien är 39 km lång. San Marino är ett bergigt land: endast 17 % av jorden är brukbar. Landets största naturresurs är sten.

San Marino har ett unikt statschefsämbete, som utövas av två personer samtidigt, de två regerande kaptenerna[1] (Capitani Reggenti) som väljs av regeringen för en sexmånadersperiod åt gången.

San Marino är indelat i nio kommuner: staden San Marino, Borgo Maggiore, Serravalle, Acquaviva, Chiesanuova, Domagnano, Faetano, Fiorentino och Montegiardino. Landet är i valutaunion med Italien och har därför euro som valuta. Turismen bidrar med mer än 50 % av landets BNP. San Marino är en neutral stat och har ingen värnplikt.  Befolkningen uppgår till 33 500 innevånare i republiken.

 

San Marino är huvudstad i republiken San Marino. Staden har 4 493 invånare och ligger längs med berget Monte Titanos västra sluttning. Staden grundades den 3 september 301.

Staden är den tredje största i landet (den största är Dogana och den näst största är Borgo Maggiore, som också är landets kommersiella centrum).

Efter inpassage genom stadsporten kommer man direkt in i en värld som är flera hundra år gammal. Den är väl underhållen och renoverad.

Amelie smiter in på systembolaget och köper lite mandellikör. Innehavaren pratar svenska.  Fortsätter upp förbi Basilikan som är stängd.

Fantastiskt vackra gamla hus.

Eftersom vi är ganska tidigt ute är det inte så många människor ute ännu. Annat blev det på eftermiddagen.

Vi kämpar oss upp till borgen. Det finns två borgar en på vardera bergstoppen. Det är en ganska ansträngande promenad så det blir ett par pauser på vägen.

Väl uppe får man lösa entree 45 kr per person innan man släpps in i borgen. Väl inne ser vi bland annat dessa gamla kanoner.

Utsikten är helt obeskrivlig. Vi befinner oss på 800 meters höjd och det känns lite på temperaturen som sjunkit.

Vi går runt ett tag uppe i borgen och ser på utsikten och byggnaden. Delar har varit fängelse och vi går in i ett par av fängelsehålorna. Dörrarna är ordentligt tjocka och har brytskydd på sidorna så hamnade man där så blev man nog kvar. En fördel jämfört med andra fängelsehålor vi sett är att dessa ligger högt upp och har ventilation och ljus.

Det finns även ett litet kapell. Skillnaden mot Basilican i Loreto är enorm.

När vi klarat av hela turen upp och runt borgen blir det en liten förrätt på en servering på bergskanten. Anders är livrädd hela tiden vi sitter där med bara ett litet räcke mellan oss och stupet.

Går ner i stan och hittar en skön plats i solen där vi äter varmrätten. Servitrisen rekommenderar oss att ta Tri Dimonds, vilket är tre olika pastor. Lasagne, Tagliatelle med köttfärssås och pasta med ricotta och spenat. Jättegott och här kunde Anders koppla av utan att vara rädd för höjden.

Efter lunchen promenerar vi ner förbi kommunalhuset.

Efterrätten blir varsin Gelati medan vi inväntar bussen som tar oss tillbaka till Campingen.

Väl tillbaka sitter vi i solen och läser och har det skönt.

Anders tar hand om den delen av sophantering och tömning som inte hanns med i morse. Här har man otrolig ordning på sopsorteringen och man har tom behållare för gammal medicin. Det finns också två apparater som vi tror används till att platta ihop plastflaskor.

Prognosen igår spådde regn och åska idag men det blev sol och varmt, nästan för varmt när vi satt och läste på eftermiddagen. Det är samma prognos idag så vi får väl hoppas att utfallet imorgon blir som idag. Det har i alla fall varit en strålande fin dag idag, inte bara vädermässigt utan också vad vi sett och gjort.